top of page
Djupvågsbehandling av fascian

Fascian är vårt största organ, den består av bindväven som håller ihop allt annat i kroppen. Inom naturläkekonsten har man behandlat bindväv/fascia i alla tider; den moderna vetenskapen har precis börjat forska på detta fascinerande ämne och samlar snabbt förståelse över dess stora betydelse.

 

Bindväven kan ständigt omforma sig efter de behov och belastningar som den upplever, och ska fungera som en elastisk ram för skelett, muskler, kärl, organ, hud etc att fästa i och fungera i. Om vi tillför kroppen sådant den inte kan hantera (undermålig mat) eller producerar mer slaggprodukter än vad utsöndringsorganen hinner med att skicka ut, så är det här kroppen väljer att lägga "skräpet" eftersom de vitala organen måste fortsätta fungera för att vi ska kunna leva. Till slut kan det bli så mycket "skräp" som ligger här att vi får ont eller att kroppen funkar trögt. Detta behandlas även inom homeopati och akupunktur. Mycket av akupunkturens effekter går via processer i bindväven.

Den del av bindväven som övriga rörelseapparaten (skelett och muskler) hänger i måste ständigt svara på belastning och fungera i varje rörelse vi gör, och även när vi inte rör oss. Har vi ont, t ex i rygg, nacke, axlar, höfter m m, kan det vara fascian som har förlorat sin fria rörlighet. Det är här djupvågsbehandlingen kommer in.

Till denna behandling använder man en maskin som ger djupgående vibrationer rakt in i fascian. Dessa ska fortplanta sig, som vågorna på vatten, eller vågorna i ett rep man svänger upp och ner. Sitter det fast i ett område kan en behandling med djupvåg få igång elasticiteten och rörelseförmågan igen. Behandlaren känner genom maskinen hur det ligger till i vävnaden, och känner med andra handen hur långt vågorna fortplantar sig genom fascian. Även om maskinen ger ljud ifrån sig upplevs denna behandling oftast som mycket avslappnande. 

Djupvågsbehandling rekommenderas vid alla problem i rörelseapparaten. Den kan med fördel kombineras med andra behandlingar.

86501807_2677646842271710_67887022695765
bottom of page